П`ятниця
29.03.2024
17:10
Вітаю Вас Гість
RSS

 
ПРОСІЦЬКА ЗОШ І-ІІ СТУПЕНІВ
Головна Реєстрація Вхід
» 
Вітаємо

Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 53

Охоронець сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Березень » 1 » «Мерцишор»: оберіг надії і любові
10:53
«Мерцишор»: оберіг надії і любові

     Є така стара легенда, що перший день березня на лісову галявинку вийшла красуня Весна й побачила, як крізь густу тернину вибивається з-під снігу перший ніжний пролісок вона вирішила допомогти квітці й розчистити навколо неї сніг та землю. Побачивши це, зла Зима дуже розлютилася й наслала холодний вітер зі снігом, щоб знищити Весну та провісника тепла. Маленька квіточка схилила голівку під колючим вітром. Весна одразу ж накрила паросток та поколола ніжні руки об тернину. Із рани крапнула кров, що оживила пролісок. Так Весна перемогла Зиму. А бутоньєрка, яку ми презентуємо, символізує червону кров на білому снігу, що дарує відродження природи, нового начала, здоров’я, сили й родючості.

    А ще кажуть, що у давні часи Сонце, перетворившись на чарівну дівчину, спустилося на землю. Побачив красуню лютий Змій і закрив її у своєму палаці. Відтоді на світі настала вічна холоднеча. Та знайшовся відчайдушний юнак, який переміг Змія та визволив Сонце. Настала велика радість по цілому світі, проте важко поранений змієм молодик до цього часу не дожив. Він стік на снігу кров’ю. А на місці, де юнак попрощався з життям, почали рости проліски, провісники весни. І нині на згадку про сміливця на початку весни люди сплітають білий і червоний шнурочки.

     Ще й досі в окремих регіонах Румунії, Молдови та навіть на Буковині дівчата носять мерцішори хто впродовж дев’яти, хто дванадцяти днів, а хто й цілого першого місяця весни. Згодом прикрасу вплітають у коси та носять аж до прильоту лелек чи першого цвітіння дерев. Десь у перших числах квітня мерцішор чіпляють на фруктове дерево, що росте біля хати. При цьому треба загадати бажання, яке протягом року неодмінно збудеться.

 

Вчитель 4 класу Овдеюк Л.В.

 

Переглядів: 696 | Додав: nikola | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Вітаємо, колеги!!

Архів записів

Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Мудрі вислови

Друзі сайту
http://glibosvit.ucoz.ua/